Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kempo

1956-ban Dr. Harnos Imre a forradalom leverése miatt - melyben aktívan részt vett - menekülni kényszerült. Ausztráliában telepedett le. 1966-ban 10 év után először tudott hazajönni Magyarországra. Ekkor kezdte el a kempo tanítását. Az edzések közel tíz esztendőn át titokban, poros pincékben zajlottak, mivel az akkori politikai helyzetben a hatóságok nem engedélyezték a kempo oktatását. Ennek eredményeképpen három éven belül kétszer is kiutasították Dr. Harnos Imrét Magyarországról, a nagymester azonban nem riadt vissza ezen gátló tényezőtől, és a hetvenes években újfent megpróbálkozott a kempo tanításával.

1975 és 1976 között huzamosabb ideig tartózkodott hazánkban. Ekkor megvalósulhatott az első tornatermi edzés is a Mélyépterv S.K. termében.

Dr. Harnos 8 hónapot töltött Magyarországon 1981-ben, és távozásakor öt embernek adományozott instruktori (edzői) dan fokozatot: dr. Szacsky Mihálynak, Koncz Jánosnak, dr. Borbély Attilának, Bacsa Jánosnak és Szegedi János Tamásnak. Mind az öten már más stílusban (karate, judo) tanult előképzettséggel érkeztek a csapatba, és kezdtek el kempót tanulni.

1982-ben Koncz János visszatért a korábbi stílusához és az All Style Karate képviselőjeként vált ismertté. Szegedi János Tamás Angliába, majd onnan Ausztráliába vándorolt és ott is telepedett le. Egy ideig dr. Borbély Attila vezetésével élt tovább a kempo – akinél sokat tanult többek között Juhász Ferenc, Várszegi Rudolf és Lévai László is – majd ő is korábbi sportága, a judo felé fordult vissza. A kempo irányítása így a vezetők nélkül maradt csapatból két emberre, Várszegi Rudolfra és Juhász Ferencre maradt. Az ő állhatatos munkájuknak köszönhetően a művészet további fejlődése töretlenné vált.

Hivatalosan 1983-ban vált önálló harcművészeti stílussá a Zen Bu Kan Kempo.

1984-ben Dr. Harnos Imre ismét hazalátogatott Magyarországra, és szinte csak a véletlennek köszönhetően akadt rá a teljesen új helyszíneken és új tanítványokkal működő kempósok csapatára. Harnos Anikó ekkor mutatta be hazánkban először a Zen Bu Kan Kempo formagyakorlatokat.

1985-ben megtörtént az első magyarországi danvizsga, amelyen Várszegi Rudolf és Juhász Ferenc megszerezte a Shodan fokozatot. A két frissen vizsgázott mester egyben a vizsgáztatási jogot is megkapta a nagymestertől, így ettől kezdve a népszerűség növekedése és a fejlődés egyre gyorsabb iramra váltott. A három évvel korábban alakult Magyar Karate Szövetség All Style Szakbizottságán belül, 1985-ben bejegyezték a Kempo Szakágat is, Várszegi Rudolf vezetésével. A bejegyzés időpontjában már 4-5 kempo klub is működött hazánkban.

1987-ben Szurkos Imre - aki korábban majd később is a Jiu-Jitsuval foglalkozott - sikeres vizsgát tett Shodan fokozatra. Az ő jelenlétével tovább erősödött a danos kempósok szakmai színvonala.

1988 márciusában Juhász Ferenc - dr. Harnos segítségével - Ausztráliába utazott, ahol Nidan (2. dan) fokozatra tett vizsgát a nagymesternél. Egy héttel később Canberrában, az Ausztrál Jiu-Jitsu Szervezet vizsgabizottsága előtt vizsgát tett Shodan (1. dan) fokozatra Jiu-Jitsuból is. Ausztráliában való tartózkodása alatt két szeminárium levezetésében is segédkezett dr. Harnos Imrének.

1989-ben Lévai László sikeres vizsgát tett Shodan fokozatra kempóból - az esemény dr. Harnos vezetésével zajlott Magyarországon -, majd egy héttel később Jiu-Jitsu-ból - szintén dr. Harnos előtt. Egyúttal azt a feladatot kapták a danosok (Lévai László, Várszegi Rudolf, Juhász Ferenc) Dr. Harnostól, hogy készítsenek fel tíz kempóst a következő évi feketeöves vizsgára.

1990-ben a hazánkban rendezett danvizsgán heten (Kolozsvári Gyula, Gallai Ferenc, Partics Zoltán, Babcsák Attila, Durkó Zoltán, Buzás Gyula, Lovász Gábor) Shodan fokozatra vizsgáztak. Ebben az esztendőben Juhász Ferencet megválasztották a Zen Bu Kan Kempo magyarországi vezetőjének.

1991-ben előbb Juhász Ferenc 3. danra, majd Lévai László 2. danra tett sikeres vizsgát.

Az 1992-ben megrendezett danvizsgán ketten kaptak Shodan fokozatot - Weiszengruber János, Metzger Antal - s rajtuk kívül Nidan fokozatot szerzett Durkó Zoltán, Buzás Gyula. A Sandan fokozatot Lévai László kapta meg dr. Harnos nagymestertől. (Szabó Tamás egy motorbaleset következtében elhunyt a leendő Shodan-vizsgája előtt egy héttel - Szabó Tamás nevéhez fűződik a lapátnyél törés sípcsonttal törésgyakorlat)

Várszegi Rudolf 1993-ban vizsgázott 2. danra. Ugyancsak ebben az esztendőben Dr. Harnos Imre a Kojosho Kempo Karate Shinkokai szervezettől megkapta a Kyoshi rangot, amellyel nemzetközileg egy újabb jelentős szervezet ismerte el az általa alapított Zen Bu Kan Kempó stílust.

Tizennégy új fekete övest avattak mesterré 1994-ben a nyári, fővárosi edzőtáborban. Tíz fő felnőtt (Palotás Ferenc, Kittrich Zoltán, Babály Mária, Sas Péter, Koszta Szilvia, Horváth Zoltán, Kutrik Zoltán, Kornéli György, Király József, Takács Antal) és négy fő gyermek (Kiss Éva, Tartler Anita, Régi Dániel, Vértes Balázs) volt közöttük. Nidan fokozatra vizsgázott Metzger Antal és Weiszengrúber János, Durkó Zoltán pedig San danra. Juhász Ferenc a nagymestertől megkapta a Yondan fokozatot. Dr. Harnos ajánlásával a Kojosho szervezettől Renshi fokozatot kapott Juhász Ferenc és Lévai László. Várszegi Rudolfnak köszönhetően a Budapesti Testnevelési Egyetemen elindult az alap kempo szakedző képzés első évfolyama.